In de pers

Rijksmonument in Almelo

Voormalig raadhuis en rechtszaal 't Wetshuys

Door: Margreet Strijker

Deze week belicht het Almelo's Weekblad in de serie Rijksmonument in Almelo het pand op de hoek Grotestraat/Koornmarkt. waar nu Taveerne 't Wetshuys in gevestigd is.
Het werd in 1690 gebouwd. Het is een rechthoekig pand met schilddak, bekroond door een dakkoepeltje. Hoofdgevel en zijgevel zijn voorzien van platte zuilen (pilasters). Bij bepleistering in de 19e eeuw zijn uitspringende lijsten (cordonlijsten) toegevoegd, waarin de oude natuurstenen raamdorpels zijn opgenomen.

Uit welke periode de guirlandes stammen is niet bekend.
In 1691 was het een stadsmonument, dat diende als rechtszaal en raadhuis van Almelo. In de loop der tijd veranderde de bestemming en werd het politiebureau en later verkeershuis, onder welke naam het nog bij veel Almeloërs bekend is.
Vanaf 1972 kreeg het gebouw een horecabestemming, 'waar slechts de wet van gezelligheid geldt', aldus de tegenwoordige uitbaters van de taveerne.
De naam 't Wetshuys grijpt dus terug naar de eeuwen waarin wetshandhaving de boventoon voerde in het pand. Stadsbestuurders en rechters dienden hier jarenlang de wet. Zo is er op 6 november 1817 ene Gerrit Pieperiet terechtgesteld voor moord. Hij kreeg de doodstraf opgelegd. Op 3 maart 1818 werd om 12 uur 's middags op de Koornmarkt, ten overstaande van een grote menigte, de laatste doodstraf van Nederland uitgevoerd. Pieperiet werd opgehangen, terwijl later bleek dat niet hij, maar zijn kameraad de moordenaar was.
Volgens geruchten heeft de geest van Pieperiet nog lange tijd in het pand van 't Wetshuys gezworven en haalde hij hier ondeugd uit vanwege zijn onterechte veroordeling.

Kijk ook op ToenWasAlmeloNogMooi.nl