In de pers

Overgenomen uit Almelo's Weekblad van dinsdag 15 juli 2014

Rijksmonument in Almelo

Löwik Jugendstil Pand

Door: Margreet Strijker


Deze week belicht het Almelo's Weekblad in de serie Rijksmonument in Almelo het 'Löwik pand'. De statige jugendstilvilla op de hoek Ootmarsumsestraat/Vriezenveenseweg werd in 1906 gebouwd in opdracht van textielfabrikant J.L. ten Bos. Gebr. Löwik, bouw- en betonbedrijf, de huidige eigenaar en gebruiker, liet het in 1992 met vakkennis en liefde voor het cultuurhistorisch erfgoed restaureren. Voor die tijd heeft de villa ook nog een periode dienst gedaan als zusterhuis ban verpleeghuis Eugeria.
Het grote vrijstaande herenhuis in Art Nouveaustijl is een ontwerp van de architect G.B. Broekema. Het staat naast twee andere villa's van dezelfde architect. Het 'Löwik Pand' is onderkelderd en heeft twee bouwlagen onder een met rode geglazuurde Tuile du Nordpannen (vlakke dakpan met bolle rand rechts) gedekt zadeldak. Karakteristiek is de vierkante hoektoren met de vier kleine zinken dakkapelletjes. De overstekende kappen met huistekens op de nokken rusten op consoles. De in bruine baksteen opgetrokken gevels hebben een uitgemetselde plint en sierbanden, strekken en bogen van oranje en witte verblendsteen (holle gladde baksteen). Het ingangsportiek in de voorgevel heeft een korfboog, een met snijwerk gedecoreerde deur tussen zijlichten met geëtst glas en een bovenlicht met roeden verdeling. Het dakschild boven de loggia wordt ondersteund door een houten kolom tussen twee gebogen spanten.
Verder heeft het huis prachtig gevormde en versierde ramen met decoratieve tegeltableaus op de hoektoren. Ook heeft het een aantal Art Deco glas-in-loodvensters, onder andere voorzien van portretten van de drie kinderen van de familie ten Bos.
Ook het vrijwel in originele staat verkerende interieur is uitgevoerd in de stijl van de Art Nouveau- en Art Deco. Hoewel ingericht als kantoren heeft het nog steeds de sfeer van een rijke fabrikantenwoning.

De villa is soms te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.