Traditie Palmpasen

 

Hier in Almelo wordt net als in veel andere plaatsen, de herdenking van de blijde intocht de week voor Pasen jaarlijks gehouden. Dit jaar is het voor Almelo de 86e keer.

Elke plaats heeft zijn eigen traditie voor het versieren van de Palmpaasstok.
In onze stad gelden 3 categorieën: het Almelose model, het Buxusmodel en het Alternatieve model.

Het Almelose model
Hiervoor wordt gagel gebruikt (dat stelt de palm voor), omdat gagel hier vroeger veel op natte moerasachtige plaatsen groeide.
Nu is dat minder door de ontginning, het wordt dus steeds zeldzamer (en wat er staat mag niet worden weggehaald) en het wordt steeds moeilijker om er aan te komen, al zijn er nog bloemisten die voor deze dag de gagel te koop hebben.
I.v.m. de moeilijke verkrijgbaarheid van gagel bestaat de mogelijkheid deze te betrekken via dhr. Elhorst (tel. 0546 827 372), voor zover de voorraad strekt.

De Palmpaas bestaat uit een stok met kruisvormige dwarslatjes met 5 pinnen en op de middelste pin een broodrad, op dat rad een sinaasappel (een zuidvrucht) dit omdat Jezus aan het kruis sponzen met water en azijn kreeg toegediend.
Zie ook de foto´s en tekening.
Aan weerszijden op de 4 pinnen vier kleine broodhaantjes, die betekenen waakzaamheid ( Kukelhaantjes genoemd).En in het midden op de stok op het broodrad een grote haan (deze symboliseert het verraad van Petrus waarbij de haan driemaal kraaide).
Het geheel wordt versierd met lekkernijen zoals ulevellen ijsbonbons of andere snoepjes in gekleurd papier. Geregen gekleurde suikereitjes (het ei is het symbool van de vruchtbaarheid).
Krakelingen deze vertegenwoordigen met hun drie openingen, de Heilige Drie-eenheid.
Dan slingers van zuidvruchten, zoals rozijnen pinda’s.

 

 

Het Buxus model
De buxus is de vervanger van de Palm omdat deze hier veel voorhanden is, deze wordt precies als de gagel versierd.
Zie ook de beschrijving van Twentse buxus.

Het Alternatieve model
Dit kan van alles zijn, van vrolijk versierde bolderkarren tot nestjes op een stok met eitjes, alles in de zin van Pasen.


Zoals de traditie wil trekt een bontgekleurde optocht met alle kinderen, voorafgegaan  door de Koninklijke Almelose Harmonie, door het centrum van Almelo.
Daarna zijn voor de mooiste en origineelste van alle drie categorieën een 1e , 2e en een 3e prijs te winnen; tevens twee aanmoedigingsprijzen. Deze worden uitgereikt door de Almelose burgemeester of zijn vervanger.