Almelo, mijn Stad

Almelo, mijn Stad

door Jan Wever

Op 9 december kwamen 30 leden van de Historische Kring Stad en Ambt Almelo bijeen in de kapelzaal van Hof 88. Dit was het maximale aantal, want de Corona-maatregelen werden streng in acht genomen. Dus ook aanmelden vooraf, mondkapjes op en 1,5 meter afstand houden. Helaas was er vanwege de belangstelling daardoor voor deze avond een wachtlijst.
Om 20.00 uur verwelkomde onze voorzitter, Theo van Rijmenam, de spreker, Peter Schoof, voormalig documentairemaker bij RTV Oost, die ook liedjes maakt en deze liedjes zingt en zichzelf op de gitaar begeleidt.
Vanavond was het onderwerp: “Almelo, mijn Stad”. We begonnen met een film met beelden van Koperen Ko, werkzaamheden om  de verbinding van het Twentekanaal met het Kanaal Almelo – de Haandrik te realiseren, aspecten van de Twentse Textiel, waaronder verschillende textielwerkzaamheden als ook de stakingen, en de geschiedenis van Almelo: haar autonomie, de rechtspraak in de stad, en lokale beroemdheden. Deze beelden brachten veel herinneringen naar boven.
In de pauze mochten we alleen de benen strekken. Uiteraard geen koffie. Het spreken met de buurman was lastig op 1,5 m.

Na de pauze bracht Peter Schoof enkele leuke aspecten van Almelo onder de aandacht in zijn liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidde op gitaar.
Het was een leuke, gevarieerde avond. Het onderwerp roept wel de vraag op: wanneer is een stad “mijn Stad”, wanneer een land “mijn Land”. Zijn het alleen de jeugdherinneringen, de gebouwen, de natuur. Of is het de geborgenheid die wij er ervaren, de binding met de mensen die er  wonen, de samenleving waaraan wij deel konden nemen?

Word donateur