Enorme bezuiniging op subsidies in Almelo; vooral Avedan, bieb en Kaliber dupe

Gert-Jan Sweep van de bieb baalt van de bezuinigingen. „Ik vraag me af of we straks nog aan de eisen van een bieb kunnen voldoen.” © Frans Nikkels

ALMELO – Almelo zet komend jaar stevig het mes in de subsidies voor grote maatschappelijke organisaties. Zo gaan welzijnsorganisatie Avedan, Kaliber Kunstenschool en de bibliotheek Almelo er tonnen op achteruit in 2021.

Jeroen de Kleine 08-06-20, 07:32

Het snoeiwerk in de subsidies komt niet als een verrassing. De bezuiniging is al langer aan de gang. Dit jaar werd er ook al 500.000 euro minder in de subsidiepot gestopt. In 2021 gaat er nog eens 1,2 miljoen euro uit, zodat Almelo in totaal 1,7 miljoen euro minder aan subsidies uitgeeft.

‘Daar blijft het bij’.

Wethouder financiën, Alex Langius laat weten dat het daar dan bij blijft. „In eerste instantie was met de gemeenteraad afgesproken om 2 miljoen euro te bezuinigen. Maar we blijven bij 1,7 miljoen euro.” Verder snoeien zou initiatieven treffen die vooral op kleine subsidiebedragen teren.

Alex Langius, Gemeente Almelo

Niet dat er nu geen monsterklus ligt. Avedan krijgt te maken met de zwaarste dobber. De welzijnsorganisatie krijgt volgend jaar 400.000 euro minder. Geen uit de lucht gegrepen bedrag, meent Langius. „We hebben de begrotingen scherp bekeken en er is ruimschoots overleg geweest”, zegt hij. „Waar we vooral naar hebben gekeken, is de effectiviteit. Worden subsidies ingezet voor de korte of lange termijn en hebben ze echt zin?”

Huttenland

Avedan moet in de toekomst nadenken over een make-over van het jeugd- en jongerenwerk. Daar wil Almelo 300.000 euro zien uit te persen. Dat betekent onder meer dat er minder geld beschikbaar is voor de jongerenactiviteiten, contactmomenten en het bouwspektakel Huttenland.
De resterende ton moet Avedan zien te besparen bij de werkzaamheden voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Bieb baalt

De Bibliotheek Almelo krijgt eveneens te maken met een forse bezuiniging. Het schip met geld neemt komend jaar 200.000 euro minder mee. In de afgelopen tien jaar werd de bibliotheek al gekort met 5 ton tot een subsidiebedrag van 1,9 miljoen afgelopen jaar. Nu in één keer kelderen met 2 ton is een beste stap.
Directeur Gert-Jan Sweep is helder. „Dit doet pijn, al was het aangekondigd”, geeft hij aan. „Extra vervelend is dat wij dachten nog met de gemeente in gesprek te zijn. Maar de brief ligt er, dus het gesprek is kennelijk afgelopen.”
De baas van de bieb heeft nog geen idee hoe hij de operatie aan moet pakken. „Deze week praten we erover in het bestuur. Het is een lastige klus. Het meeste vlees is al weggesneden en we moeten wel voldoen aan de eisen die aan een bibliotheek worden gesteld. Ik vraag me af of dat straks kan.”
Of de bezuiniging leidt tot ontslagen, durft Sweep niet te zeggen. „We hebben de afgelopen jaren al ingeleverd op mankracht. Allemaal via natuurlijk verloop. Als we nu moeten snijden in personeel, betekent dat mogelijk ontslagen. Dramatisch voor hen en kostbaar. Zeker omdat bij ons mensen al vele jaren in dienst zijn. Vergoedingen zijn torenhoog.”

Snijden

De Stichting Kaliber Kunstenschool kan komend jaar ook 2 ton minder verwachten. Het kan niet anders dat de organisatie daarvoor enkele activiteiten stop moet zetten.
De overige bezuinigingen treffen het Sportbedrijf (100.000 euro), GGZ Dimence/Humanitas Onder Dak (51.000 euro), Stichting Heemkunde/Stadsmuseum (50.000 euro), Stichting Almelo Promotie (25.000 euro), Stichting Almelo Sociaal (25.000 euro) en de Stichting Vizier (13.500 euro). Dan blijft er 200.000 euro over, waar de gemeente nog naar zoekt.

Of de maatschappelijke houtkap doorgaat, hangt af van de gemeenteraad. Die spreekt eind juni over de bezuinigingen.