Ds. O. Mulder: ‘400 Jaar Reformatie in Almelo’

In 1619 was in Almelo het moment aangebroken om van de RK traditie over te gaan tot de protestantse traditie in wat toen de “Hervormde kerk” was. De Grote Kerk werd aangepast en in de 18de eeuw geheel vernieuwd als kruiskerk; met behoud van het middeleeuwse gotische koor. De kerk vormt in het centrum van de stad een brug tussen kasteel en stad en is het oudste gebouw in Almelo, dat na de nodige restauraties nog steeds volop in gebruik is als protestantse kerk en als concert- en ontmoetingsruimte.

In de inleiding wordt aandacht besteed aan de voorgeschiedenis, die in de 13de eeuw begint, de ontwikkeling van RK kerk in de Middeleeuwen en de vernieuwingsbeweging van de Moderne Devotie. Verder aan de bewogen 4 eeuwen van het Protestantisme in Almelo; dat een veelkleurig geheel is geweest. De conflicten op het punt van kerk en staat komen aan de orde, zoals de naasting van de toren in de Franse tijd, de economische ontwikkeling van Almelo als textielstad, de richtingenstrijd in de 19de en 20ste eeuw en de houding van de kerk in de Tweede Wereldoorlog, waarbij ds. De Geus in Dachau werd omgebracht.

De grote invloed van de graven van Rechteren Limpurg is aan het gebouw af te lezen.

De lezing wordt toegelicht met beeldmateriaal in een powerpoint presentatie.

Van 1986 tot 2011 is ds. Mulder actief betrokken geweest als predikant van de Grote Kerk.

DATUM: 13 november
PLAATS:  Ontmoetingscentrum De Schouw, Kerkplein, Almelo