Excursie naar Veenhuizen – 11 mei 2023

Excursie naar Veenhuizen – 11 mei 2023

We zijn op 11 mei 2023 welkom in Veenhuizen (Drenthe) in de Koloniën van Weldadigheid, ‘s werelds eerste, meest grootschalige voorbeeld van binnenlandse landbouwkoloniën om armoede te bestrijden; het resultaat van een sociaal experiment uit de 19e eeuw. Het experiment was gericht op het omvormen van armen tot productieve burgers en woeste grond tot productief landbouwgebied. De verheffing van de inwoners stond centraal, niet alleen met werk, maar ook met onderwijs en morele vorming. Dit systeem had in de 19e eeuw veel invloed in Europa en daarbuiten.
De Koloniën van Weldadigheid vertellen het verhaal van duizenden kolonisten en landlopers. Eén miljoen Nederlanders en Belgen hebben hier voorouders.
In Veenhuizen staan meer dan 100 rijksmonumenten waaronder de elektriciteitscentrale, het oude hospitaal en het Tweede Gesticht dat als enige gesticht de tand des tijds heeft doorstaan. In dit gesticht, waarin lange tijd gedetineerden te werk waren gesteld, is sinds 2018 de permanente expositie van het Gevangenismuseum gevestigd.
Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk.
De Koloniën van Weldadigheid zijn sinds 2021 Unesco Werelderfgoed.

Programma donderdag 11 mei 2023:

  • 08.30
    verzamelen parkeerplaats Heraclesstadion, Almelo
  • 10.30 – 16.00
    programma in Veenhuizen, waaronder busrit met gids langs monumenten in Veenhuizen, rondleiding door het Gevangenismuseum, rondleiding en demonstratie door de Elektriciteitscentrale, koffie en eenvoudige lunch met o.a. naar keuze een vlees- of groentekroket (voorkeur bij aanmelding doorgeven)
  • rond 17.30
    aankomst Almelo, Heraclesstadion.

Kosten:
De kosten voor de excursie bedragen € 50 (incl. koffie en lunch); daar komt € 12 bij voor mensen die geen museumkaart hebben vanwege de museumtoegang.
De kosten kunt u contant in de bus betalen.

Aanmelden tot uiterlijk 27 april 2023:
U kunt zich voor de excursie aanmelden door een mail te sturen naar aanmeldinglezinghka@gmail.com onder vermelding van:
– het aantal personen;
– aanwezigheid museumkaart (ja/nee);
– de voorkeur voor groente- of vleeskroket.

Leestip:
Ter voorbereiding kunt u het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen lezen.

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur