Excursie in 2021

Excursie in 2021

Het jaar 2020 is het herdenkingsjaar van 75 jaar bevrijding. De jaarlijkse excursie van de Historische Kring wilde hier ook aandacht aan besteden en zou op 14 mei 2020 naar museum Airborne in Oosterbeek zijn gegaan. Omdat de coronacrisis roet in het eten gooide ging dit niet door. Maar een jaar later op 13 mei 2021 gaan we alsnog naar het museum, dat na een uitgebreide verbouwing onlangs weer geopend is.

Dit museum vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem.
In de vaste tentoonstelling wordt verteld wat er van dag tot dag gebeurde tijdens de 9 dagen durende Slag om Arnhem. Van de luchtlandingen op de heide tot aan de evacuatie over de Rijn. Historische beelden en authentieke objecten worden afgewisseld met interviews van veteranen en burgers die één van de beroemdste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog meemaakten.
Na een introductiefilm krijgen we door het volgen van de route het complete verhaal te zien en te horen.
De toegang voor houders van een Museumjaarkaart is gratis.
Zonder deze kaart is de toegangsprijs € 12,50. (voor eigen rekening, betalen met pin)
We prijzen ons gelukkig dat de oud-directeur van het museum, Wybo Boersma, ons tijdens de koffie + versnapering (inbegrepen) een lezing over het museum en de Slag wil geven.

De lunch gebruiken we, evenals de koffie, bij het naastgelegen restaurant Klein Hartenstein (inbegrepen). Evt. dieetwensen doorgeven bij aanmelding.

Heveadorp

Na de lunch vertrekken we naar Heveadorp. (Hevea is de Latijnse naam voor de rubberboom) In 1916 werd hier een rubberfabriek geopend en voor de werknemers van de fabriek een woonkern opgericht, bestaande uit 83 woningen voor de arbeiders en 14 woningen voor het hogere personeel. De meeste van deze huizen zijn gebouwd in Engelse landhuisstijl met een rieten dak. Een deel van deze huizen bestaat nog.
2 rondleiders zijn bereid met ons door het dorp te lopen en een verhaal met interessant, historisch perspectief te vertellen.

We vertrekken om 08.45 uur vanaf de parkeerplaats bij het Heraclesstadion en zullen hier rond 17.15 uur weer arriveren.
De kosten voor de volledig verzorgde excursie (busreis, koffie met lekkers, lezing, lunch, rondleiding Heveadorp) bedragen €40,- per persoon. Voor wie geen museumjaarkaart heeft komt de toegang voor het museum hier bij – met pin betalen aan de balie. Partner en/of introducees: van harte welkom.
Graag gepast betalen aan de penningmeester, Wim Noordik, in de bus.
Wanneer we boven de 48 deelnemers uitkomen gaat een numerus fixus gelden op basis van “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.
U kunt zich voor de excursie opgeven via loes.heij@gmail.com met vermelding van het aantal personen en evt. dieetwensen.

 

Word donateur