FILM: Noordoost Twente (Jan van der Geest)

FILM: Noordoost Twente (Jan van der Geest)

Kroezeboom (Fleringen)

 

De film Noordoost Twente laat U kennis maken met een deel van deze regio. Het is het verhaal over de natuur, de cultuur, de tradities en de historie van dit deel van Twente.
De film begint met een bezoek aan de cirkels van Mander. Daarna wordt een bezoek gebracht aan en een verhaal verteld over de grafheuvels en het hunebed op de Manderheide. Tevens zien wij historische beelden over de opgraving van de man Mander. Vervolgens zijn er beelden van Vasse, de Vasser heide en het Vasser grafveld. De rotonde van Tubbergen herinnert de vroegere motorraces in deze plaats; er volgen dan ook historische beelden van deze races. Ook wordt er een bezoek gebracht aan de glasstad Tubbergen met haar basiliek. De cameraman brengt vervolgens een bezoek aan de Kroezeboom en de havezathe Herinckhave. Op weg naar Geesteren passeren wij het ruilverkavelingsmonument. Er volgen beelden van de boerenopstand in 1971. In Geesteren zien wij o.m. beelden van de oude boerenerven. In het natuurreservaat “het dal van de Mosbeek” wordt een bezoek gebracht aan de Galgenberg, de komiezenhut en de bronnen van de bijzondere Mosbeek. Ook zijn er dronebeelden van het herstel van de bronnen van deze beek in 2018. Deel 1 eindigt met een bezoek aan de molens van Frans en Bels.

de Mosbeek (FOTO: Landschap Overijssel)

Na de pauze begint deel 2 met een bezoek aan het leefgebied van de zeldzame dierensoort: het vliegend hert. Daarna gaan wij op zoek naar de monding van de Mosbeek. Via de Hooidijk in Mander zijn wij op weg naar het Natuurreservaat Het Springendal. Hier wordt o.m. een beelden vertoont van de bronnen, de boerderij Meerbekke en het informatiebord over de wapendroppings in de tweede wereldoorlog. Ook gaan wij even kijken bij de paardenslenkte. Vervolgens brengen wij een bezoek aan de parel van Noordoost Twente, de stad Ootmarsum, met haar Kuiperberg, de historische muur, het centrum, het voormalige gemeentehuis, de Nederlands Hervormde Gemeente, de Rooms Katholieke kerk Simon en Judas, de galleries, het Drostenhuis en het onderwijsmuseum. Aan de rand van Ootmarsum wordt een bezoek gebracht aan de voormalige Commanderie en het Openluchtmuseum. Deel 2 eindigt met opnamen van de traditionele slipjacht door Mander, Vasse en Hezingen.

DATUM: 26 februari
PLAATS: Hof88
AANVANG: 20.15 uur

Word donateur