Spreker: Hans te Nijenhuis

Spreker: Hans te Nijenhuis

In 1917, in de Eerste Wereldoorlog, bracht Gilles Holst, de directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium, een bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek huis in Amsterdam. De artsen van dit onderzoekslaboratorium voor kankeronderzoek hadden gloeilampenfabrikant Philips gevraagd of zij hun defecte röntgenbuizen konden repareren. Door de oorlogsomstandigheden konden er namelijk geen buizen meer in Duitsland besteld worden. Het bezoek van Holst markeert de start van de röntgenindustrie in Nederland. Dat de geboren (Ambt) Almeloër Johan Wertheim Salomonson daar een cruciale rol in speelde is vorig jaar in de regionale pers breed uitgemeten.

In de voordracht wordt het verhaal verteld hoe de röntgenindustrie zich verder ontwikkeld heeft in Nederland in de afgelopen 100 jaar en hoe Philips Analytical (nu Malvern Panalytical) zich uiteindelijk vestigde in Almelo om van daaruit klanten van over de hele wereld te voorzien van hoogwaardige röntgenanalyse-apparatuur.

 

Hans te Nijenhuis is als natuurkundige werkzaam bij Malvern Panalytical in Almelo. Naast zijn werk op het gebied van apparatuurontwikkeling voor analytische röntgentoepassingen is hij geïnteresseerd in de wetenschapsgeschiedenis van röntgenanalyse en de rol van Malvern Panalytical daarin.

Word donateur