Opening zuidelijke stadspoort

Opening zuidelijke stadspoort

op 22 december

Na een intensief traject van drie jaar is de realisatie van de zuidelijke poort, de Nijstadpoort, een feit (de noordelijke poort, Eschpoort, staat in de planning voor het eerste kwartaal van 2023).

De Historische Kring Stad en Ambt Almelo brengt de twee voormalige stadspoorten uit de 16e eeuw op eigentijdse wijze weer terug. Dit gebeurt zowel bij de kruising Grotestraat/Schuttenstraat (de zuidelijke poort), als bij de kruising Grotestraat/Hagengracht/De Götte (de noordelijke poort).

Het terugbrengen van de stadspoorten is een initiatief van de Historische Kring, vanaf het begin enthousiast gesteund door de gemeente Almelo.

Afbeelding van Almelo uit ca.1565 door Jacobus van Deventer

Het project

Het gaat om het visualiseren van de twee voormalige stadspoorten in de Grotestraat in Almelo om hiermee archeologie zichtbaar en toegankelijk te maken voor de inwoners, bedrijven en bezoekers van de binnenstad van Almelo.
Tegelijkertijd is het de bedoeling dat het project, via verhalen (storytelling) en andere moderne communicatiemiddelen bijdraagt aan het levend houden van immaterieel erfgoed.

Hiermee leveren wij een bijdrage aan de vele initiatieven van private en publieke partijen en bedrijven om Almelo aantrekkelijker te maken voor zijn inwoners en bezoekers.

 

Foto’s: 8 december 2022

 

 

Foto: 29 november 2022

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur