IN DE PERS – over 4 april 1945

Hoe de eerste bevrijdingsdag in Almelo, 4 april 1945, voor Jo Jannink begon met een gruwelijke vondst.

Hans Brok 04-04-20

De oorlog, die zit nog in haar hoofd. Jo Jannink woonde op Sluitersveld, aan de Blauwhuisweg, en ze weet het allemaal nog. Hoe de oorlog over Almelo trok en hoe op 5 april 1945, morgen 75 jaar geleden, de bevrijding de grote zucht van verlichting bracht, waar iedereen zo naar uit zag. Maar eerst waren er de gevechten in de stad.

Foto: © Stadmuseum Almelo
Hier kwamen de Canadezen als eerste binnen. Over de rails bij station De Riet.
Het was woensdag 4 april toen de Canadese tanks en de manschappen vanuit Borne richting Almelo trokken. Het was droog en een graad of 8, vergelijkbaar met het weer van begin deze week. De eerste tanks kwamen bij station De Riet Almelo binnen. De Duitsers hadden enkele bruggen opgeblazen, maar de spoorlijn was nog heel.

De toen 12-jarige Jo Jannink kreeg daar niet veel van mee. Ze was de oudste van vier kinderen en deed vaak klusjes voor haar moeder. Dat de bevrijding van Almelo plaatsvond, zag ze pas op die 5de april, een donderdag. „Ik had een ziek zusje en voor haar werd ik op pad gestuurd om melk te halen. Ik liep vanaf de Blauwhuisweg waar we woonden richting de Vriezebrug. Daar zag ik tanks staan. Een van de tanks stond, waar die dansschool is. Ik was nieuwsgierig en liep ernaar toe. Ik klom er op en opende een luik om te zien wat erin zat. Toen zag ik ze. Twee lijken van verbrande soldaten, vreselijk. Ik schrok er enorm van. Van een vriendinnetje dat ook op pad was, hoorde ik dat ze die ochtend struikelde over een dode Duitse soldaat. Onbeschrijfelijk. En dat aan het einde van de oorlog. Waarom was dat nou nodig.”
De melk, zou ze die dag niet krijgen. Het duurde nog zeker enkele weken voor de situatie weer wat was genormaliseerd.

Jo Jannink was die donderdagmorgen getuige van het slagveld dat zich rond de Vriezebrug had afgespeeld. De Duitsers hadden zich aan de overkant van het kanaal verschanst. Onder de brug was springstof geplaatst. De Canadese tanks hadden woensdag de zuidkant van Almelo en het centrum bevrijd en waren in de middag op weg naar het noorden. De Vriezebrug was nog intact maar de Duitsers boden vanaf de overkant hevig weerstand. Twee Canadese tanks proberen de blokkade te doorbreken en reden in flinke vaart richting brug.

Toen de eerste tank erop stond, bliezen de Duitsers de brug op, wat maar deels lukte. De tank raakte een rupsband kwijt en kon niet verder. De tweede knalde er achterop. Een Duitse SS’er vuurde vanaf het balkon van schoenwinkel Ten Dam een antitankgranaat af naar de tweede tank die door de voltreffer gelijk in brand vloog. Twee van de vier bemanningsleden konden er op tijd uit komen, maar voor Frank A. Williams (35) en Milton R. Lewis (26) was het te laat. Ze verbrandden levend. Dat waren de twee Canadezen waarvan Jo Jannink de stoffelijke resten in de tank aantrof.

UIT: Tubantia, 4-4-2020