Kerstkribbenexpositie bij HIP

Kerstkribbenexpositie bij HIP

Meer dan 50 kerstkribben en kerstgroepen, uit de omvangrijke verzameling van Annie Gengler, zijn vanaf 12 december 2018 tot en met 29 januari 2019 bij het HIP op de 4e verdieping van de Bibliotheek te bewonderen.
Rondom kerstmis zie je tegenwoordig overal kerstkribben en kerstgroepen. De kerstkribbe , een stal of grot, met Maria , Jozef en het kindje Jezus in een kribbe. Maar ook hele groepen met herders en tientallen schapen, de drie koningen en engelen.

De tentoongestelde kerstkribben komen van heinde en verre, van over de hele wereld. Van Zimbabwe tot Myanmar (Birma), van Canada tot Drenthe.
Kerstkribben en kerstgroepen in allerlei soorten en maten. Van kostbaar houtsnijwerk of vervaardigd steen, gips, brooddeeg of andere materialen. Voorheen was het vaak handwerk, tegenwoordig is het dikwijls industriële massaproductie.
Tijdens vakanties in o.a. Mexico en Columbia ontdekte Annie Gengler
de volkskunst kerstgroepen.
Soms heel primitief, maar kleurrijk en met veel fantasie gemaakt. Hier begon de verzamelhobby van Annie. In juni 1975 kocht ze in Bogota, de hoofdstad van Columbia, haar eerste kerstgroep.

Sindsdien is de verzameling met behulp van familie en vrienden danig uitgegroeid tot ongeveer 400 groepen. Onder meer met een indiaanse kerstwigwam-kribbe uit Canada met het kindje lekker warm gelegen in een bedje van bont.

  De samenstellers van de expositie, met linksvoor knielend Annie Gengler

Kerstgroep uit Drente

Ook de zogenaamde ‘knik-engelen’ ontbreken niet bij de expositie

 

Foto links: kerstgroep uit de Filippijnen

Word donateur