Lesje oorlogsgeschiedenis …

Lesje oorlogsgeschiedenis …

… over een door de Duitsers afgekeurde en nooit gebruikte raketbasis in het Nijreesbos

Burgemeester Gerritsen (links) en graaf Van Rechteren Limpurg (rechts) onthulden het paneel met informatie over de lanceerbasis uit WO II. FOTO: Lenneke Lingmont


ALMELO – Het zijn stille getuigen van een akelig stuk geschiedenis. De overblijfselen van de VI-lanceerbasis in het Nijreesbos. Onder Duits beheer in het najaar van 1944 aangelegd door Italiaanse dwangarbeiders. Afgekeurd, nooit gebruikt en 75 jaar later blootgelegd en als oorlogsmonument onthuld. Gisteren was de officiële ceremonie.

Henk van Schuppen 30-09-20, 19:05


Vliegende bommen

Het waren vliegende bommen, de voorlopers van de latere kruisraketten. Bedoeld als vergelding voor de geallieerde bombardementen op de Duitse steden. De VI-raketten werden door duizenden dwangarbeiders in een ondergrondse fabriek in Mittelbau-Dora in Duitsland gemaakt.

Dood en verderf in Almelo

In het oosten van Nederland werden in de laatste maanden van de oorlog meer dan honderd lanceerbanen aangelegd. De raketten hadden als bestemming Londen en de haven van Antwerpen, waar het logistieke centrum van de Geallieerden was gevestigd. Maar de bommen raakten even zo vaak uit koers en zaaiden, ook in Almelo, dood en verderf.

Dwangarbeiders knepen oogje dicht

In Almelo en Bornebroek werden vier lanceerbanen aangelegd. Een daarvan, die in het Nijreesbos, is nooit gebruikt omdat Duitse ingenieurs de baan afkeurden. Het verhaal gaat dat de dwangarbeiders daar bewust op hebben aangekoerst.

De fundamenten zijn nooit opgeruimd en hebben de tand des tijds doorstaan. Mooie aanleiding, zo dachten enkele initiatiefnemers onder aanvoering van Bert Nijkamp, om de installatie 75 jaar later alsnog een functie te geven: als oorlogsmonument.

Een half jaartje te laat

Dat zou al gebeuren op 30 maart, precies 75 jaar nadat de laatste VI-raket vanuit Nederland werd afgevuurd. Corona gooide roet in het eten. Gisteren kwam de herkansing. Met een korte ceremonie onthulden burgemeester Arjen Gerritsen en grondeigenaar C.A. Graaf van Rechteren Limpurg het informatiebord waarop het historische verhaal achter de lanceerbaan wordt verteld. „Dit is een bepalende plek voor een heel donker deel van onze geschiedenis”, omschreef Gerritsen de locatie in het bos.

Blikvanger in wandelroute

Vrijwilligers van het projectteam recreatieve routes Bornerbroek hebben eerder dit jaar de handen uit de mouwen gestoken en de baan vrijgemaakt die door de natuur was overwoekerd. In het kader van 75 jaar Vrijheid Almelo en met subsidie van Kern Met Pit, een project dat buurtinitiatieven ondersteunt. De wandelroute door het bos kon worden verlegd tot langs het monument aan de Oude Deldenseweg, dat nu als blikvanger de aandacht trekt van wandelaars en fietsers.

 

Oorlogsgeschiedenis in het bos

En zo krijgen passanten een lesje oorlogsgeschiedenis in het  Almelose Nijreesbos. Het verhaal achter de overblijfselen – het platform van zo’n 40 meter, de drie waterputten, de betonpoeren en de richtplaat – wordt hier doorverteld.

 

UIT: Tubantia 1-10-2020


 

Hieronder: een reportage van AAvisie over de onthulling van het informatiebord op 30 maart 2020.

 


 

Op 4 maart 2015 hield Hans Krol een lezing ‘V1 en V2 in de laatste oorlogsmaanden’  : lees hier het verslag ‘Vliegende bommen in Almelo‘ dat Jan Wever maakte van deze avond.

 


 

Hieronder: een interview met mevr. Krol (13 jan. 2015) over V1 in Almelo

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur