Liberation of Almelo

Liberation of Almelo


Het schilderij, dat hangt in het Canadian War Museum in Ottawa, is in 1945 gemaakt door de Canadese war artist Bruno Bobak.
Hij maakte sinds 1944 deel uit van een speciale groep militairen, de Canadian War Artists, die in opdracht van de Canadese federale regering de oorlogsinspanningen van Canada in de tweede wereldoorlog in beeld moest brengen. Hij documenteerde oorlogstaferelen in België, Nederland en Frankrijk.

 

Bruno Bobak

 

Brunislaw Jacob Bobak werd geboren op 27 december 1923 in Wawelówka, Oekraine (nu Polen).
In 1925 emigreerde de familie Bobak naar Canada en vestigde zich in 1935 in Toronto. Hier studeerde Bruno aan de Art Gallery of Toronto.
In 1942 nam hij dienst in het Canadese leger en won in 1944 de eerste prijs in de Canadian Army Art Competition: hiermee werd hij Canada’s jongste War Artist in de tweede wereldoorlog.
Toen hij op 4 en 5 april 1945 met de Canadian Grenadier Guards de bevrijding van Almelo meemaakte, waarvan hij het schilderij ‘Liberation of Almelo’ vervaardigde, was hij 21.

 

Na de oorlog keerde Bobak terug naar Canada en woonde kort in Ottawa, voordat hij in 1947 met zijn vrouw (ook een war artist die hij in Londen had leren kennen) naar Vancouver verhuisde. Hier gaf hij les op de Vancouver School of Art. In 1960 verhuisden de Bobaks naar New Brunswick waar hij Director werd van het Art Center van de University of New Brunswick. In 1995 werd hij, samen met zijn vrouw Molly, onderscheiden met de Order of Canada, de op één na hoogste onderscheiding van Canada.

Bruno en Molly Bobak (2010)

Bruno Bobak overleed op 24 september 2012, 88 jaar oud.

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur