Opening Nijstadpoort

Opening Nijstadpoort

Het is één van de twee stadspoorten die op initiatief van de Historische Kring Stad en Ambt Almelo in de binnenstad op eigentijdse wijze worden teruggebracht, met steun van onder andere gemeente Almelo.

De Nijstadpoort is donderdagavond op feestelijke wijze door Monique van Saane, wethouder van cultuur, geopend. Ook werd het ANWB-bord onthuld dat te vinden is op het pand aan de Grotestraat 118. Het bord heeft een QR code voor meer informatie over de stadspoort. De poort zelf kunt u vinden op de kruising Grotestraat/Schuttenstraat.

Lees verder onder de video:

 

Twee historische stadspoorten in Almelo
Meerdere Nederlandse steden hebben in het verleden stadspoorten gehad die onder andere dienden ter bescherming van de inwoners. Dat gold ook voor Almelo, waar op een tekening van de cartograaf Jacobus van Deventer (medio 1560) twee poorten in de Grotestraat, ter hoogte van de Schuttenstraat en ter hoogte van de Hagengracht, zijn aangegeven.

De Historische Kring Stad en Ambt Almelo heeft begin 2021 het plan opgevat om beide poorten, waarvan niet bekend is hoe ze eruit hebben gezien, weer terug te brengen in het straatbeeld met als belangrijkste doelen: informatie geven over het verleden en het vergroten van de aantrekkelijkheid van de historische binnenstad.

Diverse partijen betrokken
Buro PoelmansReesink Landschapsarchitectuur heeft gezorgd voor het ontwerp en de realisatie. De plaatsing van de stadspoorten was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van de 8 pandeigenaren rondom de 2 locaties. Deze panden worden gebruikt om de nieuwe stadspoorten te bevestigen. De poorten zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van de gemeente Almelo, de provincie Overijssel, het Prins Bernhard Cultuurfonds, ANWB, Rabobank Twente Achterhoek, COGAS, Ten Cate Stichting tot behoud van erfgoed, pandeigenaren. De Historische Kring Stad en Ambt Almelo heeft ook zelf een financiële bijdrage gedaan aan dit project.

De opening van de noordelijke poort (Eschpoort) ter hoogte van de Hagengracht/De Götte staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023.

Door Henk Kooy en Charlotte de Lange (AAvisie)

 

 

 

 

 

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur