Terugblik seizoen 2018-2019

Terugblik seizoen 2018-2019

 

Woensdag 10 oktober 2018: DE MAAND VAN DE GESCHIEDENIS
thema: “OPSTAND”
.
Maar ook: Opstand, rebellie en revolutie in Almelo en Twente

Van de opstand tegen de Spanjaarden …


… naar de Patriotten en de Franse bezetting van Almelo …

 

… en de stakingen in de Twentse textiel

Een happening in de Bibliotheek, met medewerking van Ellen Lamberts, Willem van Dooren, Hanschristiaan Krol, Wim Noordik en Albert J. Hendriksen. In samenwerking met de Bibliotheek.
PLAATS: FEIJN Lunchen&Lezen, Bibliotheek Almelo
TIJD: 19.30 uur


Woensdag 14 november 2018: Nicole Harmsen


“De Rusluie”
Zij schreef met De Rusluie een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven.

De Rusluie is Harmsens debuutroman.

 

Meer weten? Lees artikel in Tubantia en Spasibo Magazine


Woensdag 12 december 2018: Hans te Nijenhuis
“Almelo en de Röntgen-industrie, een geschiedenis van 100 jaar” 

In 1917, in de Eerste Wereldoorlog, bracht Gilles Holst, de directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium, een bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek huis in Amsterdam. De artsen van dit onderzoekslaboratorium voor kankeronderzoek hadden gloeilampenfabrikant Philips gevraagd of zij hun defecte röntgenbuizen konden repareren. Door de oorlogsomstandigheden konden er namelijk geen buizen meer in Duitsland besteld worden. Het bezoek van Holst markeert de start van de röntgenindustrie in Nederland.

De geboren (Ambt) Almeloër Johan Wertheim Salomonson (zie foto) speelde daarin een cruciale rol.

In de voordracht werd het verhaal verteld hoe de röntgenindustrie zich verder ontwikkeld heeft in Nederland in de afgelopen 100 jaar en hoe Philips Analytical (nu Malvern Panalytical) zich uiteindelijk vestigde in Almelo om van daaruit klanten van over de hele wereld te voorzien van hoogwaardige röntgenanalyse-apparatuur.

 

Hans te Nijenhuis is als natuurkundige werkzaam bij Malvern Panalytical in Almelo. Naast zijn werk op het gebied van apparatuurontwikkeling voor analytische röntgentoepassingen is hij geïnteresseerd in de wetenschapsgeschiedenis van röntgenanalyse en de rol van Malvern Panalytical daarin.


Woensdag 9 januari 2019:  Kuieravond – Nieuwjaarsreceptie


Met kniepertjes, nieuwjaarstoespraak van de voorzitter, pitch van Wanda Roskam, demonstratie van de nieuwe website en een optreden van Thomasvaer en Pieternel.
Onder het genot van een hapje en drankje werd tenslotte nagepraat.


 

Woensdag 13 februari 2019: Spreker Hans de Gruil
“Planning en aanleg van kanalen in Twente”


De Vriezeveense en Almelose textielfabrikeurs waren in de 19e eeuw heel initiatiefrijk en hebben de aanzet gegeven tot de aanleg van de spoorlijn Salzbergen- Almelo en het Overijssels kanaal tussen Almelo en Zwolle. Dit was voor de fabrikanten in Enschede en Hengelo reden om naast de nieuwe spoorlijnen ook te streven naar een vaarverbinding.
Uiteindelijk is daar het Twente(Rijn) kanaal uit ontstaan met een aftakking naar Almelo.

De lezing vertelde het verhaal van het tot stand komen en het gebruik tot nu toe van de Twentekanalen met alle verwikkelingen waar dit mee gepaard ging.
Klik hier voor verslag van AAvisieWoensdag 13 maart 2019: FILM

In samenwerking met het Filmhuis Almelo vertoonden wij een film van Jan van der Geest over het stroomgebied van Buurse Beek en Regge.
De camera liet de prachtige natuur zien van Achterhoek en Twente.

Van der Geest over zijn film:
De film “Het stroomgebied van de Regge” is evenals mijn film over de Dinkel een verwijzing naar het Twentse Volkslied.
Het verhaal begint in het Duitse Altstätte, waar de bronrivier van de Buurserbeek stroomt. Via de Haarmühle en de Oostendorper watermolen in Haaksbergen stroomt de Buurserbeek in de richting van Diepenheim.
Bij de zandvang van Diepenheim verandert de naam van Buurserbeek in Schipbeek.
Bij landgoed Westerflier in Diepenheim begint het stroomgebied van de Regge.
In Diepenheim, stedeke van kunst, natuur en cultuur wordt o.m. een bezoek gebracht aan een viertal historische buitenplaatsen en de bekende watermolen Den Haller.
Na Diepenheim stroomt de Regge in de richting van Goor. Hier zijn wij het fraaie herstelplan van deze rivier in de wijk De Whee.
Na Goor bereikt de Regge het zompen- en klompenplaatsje Enter. In deze plaats wordt een bezoek gebracht aan het zompen- en klompenmuseum en ook aan de zompenwerf met de naam “De Waarf”.
Na Enter gaan we een kijkje nemen bij de nieuwe rivier De Doorbraak.
De volgende plaats aan de Regge is Rijssen. Hier bezoeken wij de windmolen “Pelmolen-ter Horst”, de havezathe Oosterhof en het leemspoor.
Via de fraaie buurtschappen Notter en Zuna komt de Regge Nijverdal binnenstromen. In deze plaats wordt enige aandacht geschonken aan de textielindustrie enige aandacht van de cameraman.
In Hellendoorn volgen dan prachtige beelden van de Sallandse Heuvelrug.
Na de overtoom in Hellendoorn stroomt de rivier via landgoed Schuilenburg, de stuw in Hankate, het landgoed Eerde naar het plaatse Vilsteren ( Gem. Ommen ).
In dit plaatsje stroomt de Regge in de Overijsselse Vecht.

De film werd vertoond in de Herman Finkerszaal in Hof88, Elisabethhof 4
Donateurs van de Historische Kring hadden gratis toegang, anderen betaalden €5.


Zondag 14 april: Palmpaasoptocht

Zondag 14 april 2019 vond de 87e Palmpaasoptocht plaats in het centrum van Almelo, georganiseerd door de Historische Kring.


Donderdag 23 mei 2019: E X C U R S I E naar KLEVE

Dit jaar voerde onze excursie opnieuw naar het Zuiden. We bezochten op donderdag 23 mei de Duitse stad Kleve met haar sterke banden met de Republiek in de 17de eeuw. In 1647 werd Johan Maurits van Nassau-Siegen daar stadhouder voor de Republiek. Hij legde er een prachtig park aan (dat we aan het eind van de dag bezochten).
Kleve werd in WOII zwaar gebombardeerd, maar de rondleiding na de Kafee und Kuchen o.l.v. een stadsgids leverde een goed verhaal op. We bezochten de Stiftskirche en de Schwanenburg.
Na de lunch in restaurant Solo was er gelegenheid om in het museum daartegenover de schilderijen van de Nederlander Barend Cornelis Koekkoek te bewonderen. In het museum was ook nog een tentoonstelling te zien van Hermanus Willem Koekkoek.
Tenslotte werd een bezoek gebracht aan de Forstgarten, aangelegd door Johan Maurits van Nassau-Siegen.

 

Klik hier voor een gefilmd verslag.

 

Word donateur