PROGRAMMA 2018-2019

PROGRAMMA 2018-2019

 

Woensdag 10 oktober 2018: DE MAAND VAN DE GESCHIEDENIS
thema: “OPSTAND”
.
Maar ook: Opstand, rebellie en revolutie in Almelo en Twente

Van de opstand tegen de Spanjaarden …


… naar de Patriotten en de Franse bezetting van Almelo …

 

… en de stakingen in de Twentse textiel

Een happening in de Bibliotheek, met medewerking van Ellen Lamberts, Willem van Dooren, Hanschristiaan Krol, Wim Noordik en Albert J. Hendriksen. In samenwerking met de Bibliotheek.
PLAATS: FEIJN Lunchen&Lezen, Bibliotheek Almelo
TIJD: 19.30 uur


Woensdag 14 november 2018: Nicole Harmsen
“De Rusluie”
Zij schreef met De Rusluie een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven.

De Rusluie is Harmsens debuutroman.

 

Meer weten? Lees artikel in Tubantia en Spasibo Magazine


Woensdag 12 december 2018: Hans te Nijenhuis
“Almelo en de Röntgen-industrie, een geschiedenis van 100 jaar” 

In 1917, in de Eerste Wereldoorlog, bracht Gilles Holst, de directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium, een bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek huis in Amsterdam. De artsen van dit onderzoekslaboratorium voor kankeronderzoek hadden gloeilampenfabrikant Philips gevraagd of zij hun defecte röntgenbuizen konden repareren. Door de oorlogsomstandigheden konden er namelijk geen buizen meer in Duitsland besteld worden. Het bezoek van Holst markeert de start van de röntgenindustrie in Nederland.

De geboren (Ambt) Almeloër Johan Wertheim Salomonson (zie foto) speelde daarin een cruciale rol.

In de voordracht werd het verhaal verteld hoe de röntgenindustrie zich verder ontwikkeld heeft in Nederland in de afgelopen 100 jaar en hoe Philips Analytical (nu Malvern Panalytical) zich uiteindelijk vestigde in Almelo om van daaruit klanten van over de hele wereld te voorzien van hoogwaardige röntgenanalyse-apparatuur.

 

Hans te Nijenhuis is als natuurkundige werkzaam bij Malvern Panalytical in Almelo. Naast zijn werk op het gebied van apparatuurontwikkeling voor analytische röntgentoepassingen is hij geïnteresseerd in de wetenschapsgeschiedenis van röntgenanalyse en de rol van Malvern Panalytical daarin.


 

Woensdag 9 januari 2019:  Kuieravond – Nieuwjaarsreceptie
Met kniepertjes, nieuwjaarstoespraak van de voorzitter, pitch van Wanda Roskam, demonstratie van de nieuwe website en Thomasvaer en Pieternel.
Onder het genot van een hapje en drankje werd tenslotte nagepraat.


 

Woensdag 13 februari 2019: Spreker Hans de Gruil
“Planning en aanleg van kanalen in Twente”


De Vriezeveense en Almelose textielfabrikeurs waren in de 19e eeuw heel initiatiefrijk en hebben de aanzet gegeven tot de aanleg van de spoorlijn Salzbergen- Almelo en het Overijssels kanaal tussen Almelo en Zwolle. Dit was voor de fabrikanten in Enschede en Hengelo reden om naast de nieuwe spoorlijnen ook te streven naar een vaarverbinding.
Uiteindelijk is daar het Twente(Rijn) kanaal uit ontstaan met een aftakking naar Almelo.

De lezing vertelde het verhaal van het tot stand komen en het gebruik tot nu toe van de Twentekanalen met alle verwikkelingen waar dit mee gepaard ging.
Klik hier voor verslag van AAvisieWoensdag 13 maart 2019: FILM
In samenwerking met het filmhuis Almelo vertonen wij een film van Jan van der Geest over het stroomgebied van Buurse Beek en Regge.
De camera laat de prachtige natuur zien van Achterhoek en Twente.
Terwijl hij het water volgt vertelt van der Geest over de geschiedenis van beide gebieden.
LET OP: De film wordt vertoond in de Herman Finkerszaal in Hof88, Elisabethhof 4.


mei 2019: E X C U R S I E

Word donateur