Toen … in Almelo: PALACE

Toen … in Almelo: PALACE


UIT: Almelo’s Weekblad 22 sept. 2020

Het doek viel in 1986 voor Palace


ALMELO
– Als je naar de film wilt in Almelo, dan ga je naar Movie Unlimited aan het Catharina Amaliaplein. Voor de filmhuis-films kun je terecht bij Hof88. Maar wist jij dat er vroeger in de Grotestraat twee bioscopen hebben gezeten die allebei verdwenen zijn? In dit artikel vertellen we je het verhaal achter de verdwenen bioscoop Palace.

We gaan terug naar het jaar 1911. Op de Grotestraat nummer 81 begon in dat jaar een voorloper van Palace, namelijk de Almelosche Bioscoop. Dit bedrijf werd gerund door A.O. Wasserkampf.

In 1919 werd het tijd om te verhuizen naar nummer 65, waar een winkelpand werd omgebouwd tot bioscoop.
Architect J. Vixseboxe was daar verantwoordelijk voor. De voorgevel werd erg stijlvol met een balkon boven de gtrote ronde ingang. Op 19 september 1919 opende de bioscoop haar deuren weer, nu als Bioscooptheater Rembrandt. De openingsfilm was ‘Toen het licht verdween’, een film zonder geluid (een stomme film dus) uit 1918.

In 1936 werd de naam van de bioscoop veranderd naar Palace. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de oude naam Bioscooptheater Rembrandt weer gebruikt. Nadat de Duitse bezetter was verdreven werd de oude naam Palace weer in ere hersteld. De bioscoop heeft na de oorlog nog veertig jaar kunnen bestaan.

Dank aan filmkijker.com

Word donateur