Verslag excursie 19 mei

Museum AIRBORNE Oosterbeek – Heveadorp

door Jan Wever

Eindelijk konden op 19 mei 2022 de donateurs en andere belangstellenden van Stad en Ambt Almelo op excursie naar het Museum Airborne in het kader van onze herdenking van “Almelo  75 jaar bevrijd”.  Reeds 2 Jaar geleden hadden Loes, Wim en Wijnanda deze excursie minutieus voorbereid. Telkens opnieuw werd dit programma goed gecontroleerd en de contacten aangehaald.  Maar tot 4x toe vereiste het Corona-virus uitstel.
De bus was goed gevuld door een groot aantal donateurs en introducees.
Op tijd vertrokken en zonder vertraging arriveerden wij in het Airborne-Museum-restaurant Klein Hartenstein, waar wij tijdens de koffie met lekkers(!) een gedegen inleiding kregen door oud-directeur Wybo Boersma over de slag om Arnhem in september 1944.

Het bezoek aan het vernieuwde museum was boeiend: de wapens van toen, de massale vernietigingen van gebouwen, de vele doden en gewonden, de hulp van de burgerbevolking, de menselijke samenwerking van allen, de nederlaag, de terugtocht over de Rijn.
Alles werd goed in beeld gebracht met ook nog een experience ruimte, waar men in nagebootste opstellingen met beeld  en geluid de ellende en tragiek van bevolking en militaire strijders kon ervaren in hun gevecht tegen de Duitse Nazi-bezetter.
Met de berichten en de beelden vanuit de huidige strijd in de Oekraïne, zoals wij die momenteel elke dag op de tv. zien en in de kranten lezen, was dit voor mij een aangrijpend bezoek. In beide situaties: een gewapend conflict om de vrijheid van mensen tegenover dictatoriale, gewapende machthebbers.

Na een lekkere lunch bezochten we ’s middags Heveadorp.

Naast de voormalige rubberfabriek Hevea werd dit modeldorp gebouwd. Hoewel zwaar beschadigd en deels volledig verwoest in 1944 nu toch weer opgebouwd.

De geschiedenis en de cultuur-historische waarde van dit dorp wordt door enthousiaste huidige bewoners levend gehouden door middel van rondleidingen door het dorp en het bevorderen van de sociale samenhang van de dorpsbewoners.

Deze dag was bijzonder: informatief door het contrast van de vernietigende werking van een oorlog (1944)  en de sociale kracht van een samenwerkende gemeenschap om hun dorp te behouden.
Maar deze dag was ook bijzonder dankzij de goede voorbereiding en de onderlinge gezelligheid.

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring