Verslag Kuieravond

Verslag Kuieravond

door Jan Wever

Op woensdag 11-01-2023 hield onze Historische Kring haar jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst, de zogenaamde Kuieravond.

Veel belangstellenden, rond de 70, luisterden met plezier naar het Jaaroverzicht van onze voorzitter, Theo van Rijmenam.
Hierin werd de nieuwjaarsrede van onze burgemeester aangeprezen (zie website van het Stadhuis).
De oorlog in Oekraïne illustreert de noodzaak om evenwichtig de geschiedenis te beschrijven en om vrij en open van gedachten te kunnen wisselen hoe met deze geschiedenis om te gaan. Het historisch besef binnen onze stichting en onze vrijheid van spreken stimuleren ons hierin, maar ook in het behoud van het aanwezige culturele erfgoed dat onze stad kenmerkt.
Gememoreerd werden verder het “herstel” van de stadspoorten, de plannen voor het Stedelijk Museum en het Hofkeshuis, de intensieve activiteiten betreffende Open Monumentendag en  ons prachtige blad “Stad & Ambt”, de excursie naar het Airborne Museum en Heveadorp, de Genealogie en het Historisch Informatie Punt (HIP). Speciaal werd de inzet van Bert Nijkamp vermeld.
Echter er blijven zorgen en wij koesteren ook nog vele wensen, aldus onze voorzitter.

Vervolgens werd in dichtvorm (tekst van  Wim van der Elst) de avond opgeluisterd door Thomasvaer (Marnix van Kooij) en Pieternel (Xandrine van  Woudenberg, met bontje van Ineke Tierie), waarin traditiegetrouw de Almelose politiek, Heracles, het kappen en planten als groenbeleid, het gemis van Talamini, het aantal verkeerslichten, de koninklijke onderscheiding voor Harry Koop aan de orde kwamen.

 

De avond werd gezellig afgesloten met een drankje en een heerlijk hapje, waarbij menige historische gebeurtenis werd opgerakeld maar ook naar het nieuwe jaar werd gekeken.

 

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur