Vliegende bommen in Almelo

Vliegende bommen in Almelo

Door Jan Wever

Op 4 maart 2015 hield Hans Krol voor onze vereniging een lezing over de V1’s en de V2’s, de Vliegende Bommen. Vanaf 1935, dus al vóór de 2e Wereldoorlog, werd in Peenemünde door Werner van Braun, later directeur van de NASA en bouwer van de Saturnusraket, samen met Fritz Gosslau aan dit verwoestende wapen gewerkt. Na het bombardement van 17-08-1943 op dit complex werd dit project verplaatst naar Nordhausen. Door 20.000 dwangarbeiders, van wie 12.000 stierven, werd hier een 50 km lang ondergronds gangenstelsel in het gebergte uitgehouwen.

Canadese soldaten bij een opgeblazen lanceerinstallatie van de V1

De V1 en V2 waren technisch een bewonderenswaardig product, maar menselijkerwijs een afschuwelijk terreurwapen. Van de 8000 lanceringen bereikten slechts 2300 vliegende bommen Londen, maar deze veroorzaakten wel 6000 doden en een geweldige schade.

Aanvankelijk werden de V1’s vanaf de Franse kust afgeschoten op Londen tussen 13 juni en sept 1944, toen de Geallieerden Noord-Frankrijk veroverden. Vervolgens werden de lanceringen verplaatst naar de kuststreek in Holland en naar Twente. Vanuit Twente werden V1’s en V2’s vanaf 12 febr. tot 29 maart 1945 afgevuurd op Antwerpen.
In Almelo waren 4 lanceerplaatsen. Door de bossen eromheen waren deze plaatsen goed gecamoufleerd. De aanvoer ging per spoor tot Borne en vandaar over de weg. De hele organisatie voor deze lanceringen was op zich ook een knap staaltje logistiek.

Bij de lancering ging regelmatig wat mis. Vier V1’s kwamen daardoor in Almelo zelf terecht. Herinneringen aan deze gebeurtenissen werden door sommige aanwezigen verteld. Maar ook in het opgenomen interview van de nu 94-jarige mevr. Krol bleek dit gebeuren grote indruk gemaakt te hebben. Het stond iedereen nog helder voor de geest.

Rietstraat 19 maart 1945: 1 dode, 30 gewonden – 26 nieuwe woningen

Boeiend was hierbij om te constateren dat de levendige herinneringen aan eenzelfde bominslag erg ver-
schillend beleefd en weergegeven werd.
Ook zagen wij foto’s van de Rietstraat. Meerdere na de V1-inslag, waarbij 1 dode viel, die nog even schoenen ophaalde op het moment van de ontploffing, 30 gewonden en 26 verwoeste huizen. Maar ook een fraaie foto van het monument en de herstelde huizenrij. Fraai gerestaureerd!
Tot slot vertoonde Hans Krol nog de film van Gerard Kokhuis over dit onderwerp.

Na het zien van al de verwoestingen kunnen we in april gelukkig 70 jaar vrede gedenken.
Maar vrede komt niet vanzelf, daarvoor moeten wij ons bewust inspannen, telkens weer.

 

 

 

De Stichting staat ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 41031148 - Privacyverklaring

Word donateur